Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/cadansinterim.nl/httpdocs/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 4934 Continu verbeteren: 9 vormen van verspilling | Cadansinterim

Continu verbeteren: 9 vormen van verspilling

feb 23, 2017 | Bakkerswereld | 0 Reacties

Eén van de aspecten van continu verbeteren is lean manufacturing (Engels voor slanke productie). De methode is afkomstig van de Japanse autofabrikant Toyota. Lean manufacturing is gericht om verspillingen en activiteiten die geen waarde toevoegen, te elimineren. Door een ‘slanke productie’ gaat de kwaliteit van het product omhoog en de kosten omlaag, wat leidt tot een verbetering van het bedrijfsresultaat.
De basis van Lean denken is het denken in verspillingen op basis van wat geen waarde toevoegt voor de klant. Er zijn 9 vormen van verspilling:
9 vormen van verspilling

De praktijk
Om bovenstaande lijst praktisch te maken volgen hieronder praktijkvoorbeelden, waardoor je inzicht krijgt in de essentie van verspilling.
1. Overproductie door teveel produceren: als de bakkerij meer maakt, dan de winkel besteld, bijvoorbeeld 110 pakken koek in plaats van 100, heeft dat gevolgen voor de rest van het proces. Het winkelpersoneel heeft mensen en verpakkingsmaterialen ingepland voor 100 pakken, dus overwerk en extra spullen pakken. De verkoopprognose was 100 pakken koek, dus uiteindelijk kans op derving of niet verse producten. Bij elke stap verder in het proces, nemen de faalkosten toe.
Overproductie door te snel produceren: elk proces heeft zijn flow en heeft tijd nodig. Door te snel te produceren komt er ineens een piek van producten, waardoor ruimte een probleem gaat vormen. De kwaliteit wijkt af van de standaard want er is niet de tijd genomen om volgens afspraak te produceren.
2. Wachten: Als grondstoffen of verpakkingsmaterialen niet voorradig zijn. Of als er door de bakkerij afgeweken wordt van de planning, waardoor de winkeldames wachten op producten. Maar ook als de doorstroming stokt en de producten staan te wachten op de volgende handeling.
3. Transport: alle onnodige verplaatsingen van het product of de grondstof. Observeer eens hoe vaak karren met producten verschoven worden. Of dat andere grondstoffen verplaatst worden om bij de gewenste grondstof te komen.
4. Beweging: alle bewegingen die niet nodig zijn om het product voort te brengen. Het zoeken naar gereedschappen en materialen of een onlogische lay out van het werkproces.
5. Voorraad: elke vorm van voorraad van grondstoffen, halffabricaten en eindproducten. Voorraad is verspilling, tenzij het een berekende voorraad is die past bij een efficiënte organisatie. Vaak knelt het probleem in die voorraden die je weinig nodig hebt.
6. Over-processing: overbodige bewerkingen of handelingen die worden toegevoegd aan het product en geen waarde toevoegen. Hierbij hoort ook dat het product (soms) mooier of beter gemaakt wordt dan de standaard. En is elke handeling aan een product wel nodig om tot het zelfde eindresultaat te komen?
7. Correctie/afkeur: elke vorm van het niet in één keer goed produceren waaruit extra controles, herstelwerk of afval ontstaat. Bijvoorbeeld vruchten die van de slagroom afglijden, het beschadigen van producten tijdens transport. Maar ook producten die niet aan de standaard voldoen en afgekeurd worden.
8. Talent: niet gebruikt talent van medewerkers. Naast vakmanschap heeft elke medewerker zijn talenten. Ken je de talenten van je medewerkers en worden die optimaal benut? Of doen de medewerkers hun ‘kunstje’ en gaan weer naar huis?
9. Informatie: het teveel of tekort aan informatie en communicatie dat nodig is om het proces te laten werken. Dus het navragen of zaken wel of niet geregeld zijn, het ontbreken van productielijsten of registratie formulieren. Aanpassingen in procesinstellingen na onderhoud die niet zijn doorgevoerd en registraties die niet verplicht zijn of niet gebruikt worden.

Ga samen met het team aan de slag op zoek naar de grootste verspillingen…

Peter Ruiter

Voorbeeld_registratieformulier_9_vormen_verspilling

Cadansinterim

Cadansinterim

Cadansinterim is opgericht door Peter Ruiter en biedt als interim manager oplossingen voor voedingsmiddelen producenten.