Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/cadansinterim.nl/httpdocs/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 4934 Continu verbeteren in teams: 5G | Cadansinterim

Continu verbeteren in teams: 5G

feb 23, 2017 | Bakkerswereld | 0 Reacties

In eerdere artikelen is gesproken over technieken in continu verbeteren. Deze en het volgende artikel gaat over het werken met verbeterteams.

Voor verbeterteams is het niet altijd even gemakkelijk om te werken aan continu verbeteren. Wat voor de één als probleem wordt ervaren, kan voor een ander niet herkenbaar zijn. Een ander probleem waar veel teams mee worstelen is om een probleem op te lossen waar ze mee geconfronteerd worden. Dit kan komen doordat:
• Het probleem te breed is gedefinieerd.
• Het team het niet lukt om het probleem op te lossen.
• Het team niet gelooft dat ze het probleem kunnen oplossen.
Om teams daarin te helpen en vooral inzicht te krijgen over het ingebrachte probleem is de 5G techniek.

5G staat voor:

5G techniek

Het uiteindelijke doel van de 5G techniek is om verliezen in productie te verminderen. Denk hierbij aan kwaliteit, uren, producten, afval, uitval etc.

Als voorbeeld wordt het vastlopen van deeg in de bollenkast gebruikt.
1. GENBA
Door ter plaatse te gaan kijken, wordt voor iedereen het probleem duidelijk en wordt dezelfde taal gesproken. Vraag maar eens aan de bakkers wat er gebeurt als de bollenkast vastloopt. Waarschijnlijk krijg je van elk teamlid een ander antwoord.

2. GENBUTSU
Als je op de plaats van het probleem bent, bekijk je met elkaar wat er gebeurt en hoe het werkt. Ga daarom kijken wat er gebeurt tijdens een vastloper in de bollenkast. Bespreek met elkaar wat je ziet, zodat het team uitgelijnd is in het probleem. Is de aangetroffen situatie en de instellingen zoals ze zouden moeten zijn? Verzamel bewijzen of onderdelen die verantwoordelijk zijn voor het probleem. Let ook op kleine afwijkingen! En maak ook foto’s of video opnamen, zodat deze in een later stadium kunnen worden teruggekeken.

3. GENGITSU
In deze fase leg je alle feiten vast die je kunt verzamelen. Vragen die je kunt stellen bij een vastloper: wat is de temperatuur en luchtvochtigheid buiten, in de bakkerij en in de bollenkast. Wat was de vullingsgraad van de bollenkast? Wat was de deegtemperatuur? Wat was de deegstijfte/het water percentage? Is er tocht voelbaar? Gebruikt iedereen dezelfde instellingen? Staan de deuren of luiken open? Werkt de ventilator als de luchtvochtigheidsgraad of temperatuur te hoog is? Heeft de één meer vastlopers dan de ander? En waarschijnlijk vind je bij de bollenkast nog meer zaken die vastgelegd kunnen worden. Neem er in ieder geval de tijd voor en observeer!

4. GENRI
Onderzoek nu alle data die je hebt gevonden met de theorie. De eerste stap is controleren of de apparatuur volgens standaard werkt. Hoe betrouwbaar zijn alle thermo- en hygrometers? Is vocht of stoomtoevoeging in de bollenkast betrouwbaar of zijn er grote schommelingen? Is er slijtage aan onderdelen die hier een rol in spelen?
De tweede stap is controle op de werkwijze die is voorgeschreven in relatie tot de theorie. Klopt de praktijk met de theorie?
Als op beiden onvoldoende helder antwoord kan worden gegeven, dan terug naar stap 3 en feiten en cijfers verzamelen door langere tijd extra metingen en registraties uit te voeren. Kijk hierbij naar frequentie en mogelijke oorzaken. De data uiteindelijk in grafieken zetten helpt in de visualisatie.
Stel in deze fase de gezamenlijke probleemstelling vast.
Opvallend is dat 80% van de storingen ontstaan door Mens en Methode door oneigenlijk gebruik over overbelasting.

5. GENSOKU
Kies een methode om het probleem op te lossen. Dit kan met de 5X waarom, Pareto-analyse of visgraatdiagram die in de vorige artikelen besproken zijn.

Peter Ruiter

Cadansinterim

Cadansinterim

Cadansinterim is opgericht door Peter Ruiter en biedt als interim manager oplossingen voor voedingsmiddelen producenten.