Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/cadansinterim.nl/httpdocs/wp-content/themes/Divi-2/includes/builder/functions.php on line 4934 Continu verbeteren: Pareto-analyse | Cadansinterim

Continu verbeteren: Pareto-analyse

feb 23, 2017 | Bakkerswereld | 0 Reacties

Een Pareto-analyse is een methode om inzicht te krijgen in hoofd- en bijzaken. Hierdoor is het maken van keuzes in continu verbeterprojecten eenvoudiger.
De methode wordt ook wel de 80/20 regel of ABC analyse genoemd. In de 19e eeuw ontdekte Vilfredo Pareto dat 80% van de rijkdom in handen was van 20% van de bevolking. Ook ontdekte Pareto dat deze regel op veel meer zaken van toepassing is. Als voorbeeld dat 80% van de klachten het gevolg is van 20% van de oorzaken.
Pareto analyse

Een Pareto-analyse kun je maken als je data tot je beschikking hebt. Hierbij kun je gebruik maken van bijvoorbeeld een overzicht van de klachten. Hierdoor krijg je inzicht welke groepen klachten je kunt gaan aanpakken. Hoe werkt het opbouwen van een Pareto-analyse?

1. Programma
Open het computer programma Excel of Apple Numbers

2. Data invoeren
Verwerk alle klachten in een overzicht. Maak voor jezelf een overzicht van groepen klachten (maximaal 20) en geef in een aparte kolom aan in welke klachtengroepnummer de klacht valt.

3. Rangschikken
Rangschik de gegevens in twee kolommen met het klachtengroep nummer en erachter het aantal klachten per groep

4. Grafiek maken
Kies ‘invoegen grafiek’ en selecteer de gegevens. Aan de linkerkant krijg je het aantal klachten te zien en aan de onderkant de klachtengroepen.

Bovenstaande stappenplan is een vereenvoudigde weergave van de stappen die genomen moeten worden in het bestand. Ontbreekt de kennis daarvoor, vraag dan iemand uit het netwerk/familie of die je wil helpen.
Een Pareto-analyse wordt ook wel eens aangevuld met aan de rechterkant de ‘cumulatieve’ percentages en in een lijn weergegeven. Dit betekent dat het aantal klachten uit elke klachtengroep een percentage is van het totale aantal klachten en deze worden opgeteld tot 100%. Deze onderdelen moeten dan toegevoegd worden in je bestand. Een nadeel is dat je wel goede kennis nodig hebt van de programma’s waar je mee werkt.

De Pareto-analyse kun je breed inzetten, namelijk voor alles waar je data van hebt. Denk hierbij aan verstoringen in het machinepark, registraties van afval en uitval of derving. Bij derving is het ook interessant waar je regelmatig op nul uitkomt, want dan had je van dat product tekort geproduceerd.

Een belangrijk voordeel van deze methode is de visualisatie. Het is in één oogopslag duidelijk waar de problemen liggen. Daarnaast geeft het je de mogelijkheid om na een periode van verbeteringen een nieuwe grafiek op te hangen naast de oude.

Peter Ruiter

Voorbeeld Pareto

Cadansinterim

Cadansinterim

Cadansinterim is opgericht door Peter Ruiter en biedt als interim manager oplossingen voor voedingsmiddelen producenten.