Publicaties uit de voedingsmiddelen branche
Continu verbeteren beschikbaar krijgen voor het MKB. Dat is het doel van de publicaties die verschenen zijn in het vakblad Bakkerswereld.
Continu verbeteren voor het MKB
World Class Operations Management, Operational Excellence, Lean Management… mooie termen, maar ben je al afgehaakt? Met jou waarschijnlijk al velen. Deze termen worden gebruikt binnen industriële bedrijven als het gaat om systemen die gericht zijn op continu...
Lees meerContinu verbeteren: de voorwaarden
Continu verbeteren op een gestructureerde manier is in de ambachtelijke bakkerij goed toe te passen. In dit artikel wordt ingegaan op de voorwaarden om te komen tot een succesvolle implementatie van continu verbeteren. Draagkracht creëren Jij als ondernemer/manager...
Lees meerContinu verbeteren: 9 vormen van verspilling
Eén van de aspecten van continu verbeteren is lean manufacturing (Engels voor slanke productie). De methode is afkomstig van de Japanse autofabrikant Toyota. Lean manufacturing is gericht om verspillingen en activiteiten die geen waarde toevoegen, te elimineren. Door...
Lees meerContinu verbeteren: 5S
Met de 9 vormen van verspilling in het vorige artikel zijn snel resultaten te behalen. Het ‘laag hangende fruit’ is snel geplukt. Dit motiveert het team én leidt tot een rendementsverbetering van de organisatie. De volgende stap is de bakkerij naar de gewenste...
Lees meerContinu verbeteren: 5X waarom? (Five Times Why)
Eén van de valkuilen bij continu verbeteren is dat de bron van problemen niet wordt aangepakt, maar de gevolgen. Effect daarvan is dat het probleem steeds blijft terugkeren. De methode 5X waarom is een eenvoudig maar effectief hulpmiddel om de werkelijke oorzaak van...
Lees meerContinu verbeteren: Visgraatdiagram
Als je met je organisatie werkt aan continu verbeteren zijn de eerste stappen om te beginnen kleine projecten of problemen. Overzichtelijk, ervaring opdoen en vooral successen vieren met het team. Naar mate het zelfvertrouwen van het team groeit, ontstaat ook de...
Lees meerContinu verbeteren: Pareto-analyse
Een Pareto-analyse is een methode om inzicht te krijgen in hoofd- en bijzaken. Hierdoor is het maken van keuzes in continu verbeterprojecten eenvoudiger. De methode wordt ook wel de 80/20 regel of ABC analyse genoemd. In de 19e eeuw ontdekte Vilfredo Pareto dat 80%...
Lees meerContinu verbeteren: RACI
Waarom doet een medewerker of collega iets niet of onvolledig? Om antwoord op deze vraag te krijgen zijn er vier stappen die doorlopen kunnen worden. De medewerker: 1. Weet niet dat deze taak gedaan moet worden. 2. Kan deze taak niet uitvoeren. 3. Er wordt niet...
Lees meerContinu verbeteren in teams: 5G
In eerdere artikelen is gesproken over technieken in continu verbeteren. Deze en het volgende artikel gaat over het werken met verbeterteams. Voor verbeterteams is het niet altijd even gemakkelijk om te werken aan continu verbeteren. Wat voor de één als probleem wordt...
Lees meerContinu verbeteren in teams: PDCA
Een bredere methode dan 5G is de PDCA (Plan-Do-Check-Act) methode. Deze heeft ook de implementatie, controle en borging van de oplossingen in zich. In continu verbeteren wordt deze methode ook wel Small Group Activities genoemd. De 8 stappen die in de PDCA methode...
Lees meer
Cadansinterim
Cadansinterim is opgericht door Peter Ruiter en biedt als interim manager oplossingen voor voedingsmiddelen producenten.
Recente reacties